Start Aktualności Jak uniknąć zatruć pokarmowych
Jak uniknąć zatruć pokarmowych PDF Drukuj Email
wtorek, 09 lipca 2013 13:44

Możesz uniknąć zatruć pokarmowych!
Oto podstawowe zasady sprzyjające zdrowiu

  1. Starannie myj ręce, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety, przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków, po dotykaniu pieniędzy.
  2. Przechowuj żywność łatwo psującą się w niskiej temperaturze (szczególnie potrawy przygotowane z majonezem, ciasta z kremem, lody oraz inne rozdrobnione produkty), nie zamrażaj powtórnie raz rozmrożonej żywności.
  3. Dokładnie myj owoce i warzywa.
  4. Dbaj o czystość pomieszczeń i sprzętu kuchennego - sprzęt taki, jak deski do krojenia i noże dokładnie myj, zwłaszcza po przygotowaniu surowego mięsa.
  5. Myj i wyparzaj jaja (temp. wody 80 – 100ºC, zanurzyć na 8 – 10 sek.) przed ich użyciem do produkcji potraw (najlepiej unikaj potraw z dodatkiem surowych jaj).
  6. Kupuj żywność z wiadomego i pewnego źródła, sprzedawaną w sposób higieniczny i w odpowiednich warunkach.
  7. Przechowuj osobno surowce i produkty gotowe do spożycia ( np. mięso i wędliny ).
  8. Jaja przechowuj w lodówce w wydzielonym miejscu tak, aby nie stykały się z potrawami gotowymi do spożycia.

UWAGA !
Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są potrawy przygotowywane na bazie jaj, takie jak: sernik na zimno, kremy, befsztyk tatarski oraz różnego rodzaju sałatki, wyroby w galarecie,
pasty mięsne i rybne.
Jaja przed użyciem należy umyć i wyparzać przez 10 sekund,
a następnie umyć ręce chroniąc produkty przed
wtórnym zakażeniem.

Poprawiony: wtorek, 09 lipca 2013 13:53
 
Copyright © 2014 PSSE Toruń. Wszelkie prawa zastrzeżone.