Wykonywane badania PDF Drukuj Email
niedziela, 18 maja 2003 11:44

 


 

Oddział Laboratoryjny PSSE w Toruniu jest przygotowany do wykonywania badań w ramach nadzoru sanitarnego i na zamówienie, zlecenie klienta zewnętrznego. Badania wykonują wyspecjalizowane Sekcje Oddziału:

 

I Sekcja Mikrobiologii wykonuje badania:

 

1. W zakresie schorzeń jelitowych:
- badania na nosicielstwo pałeczek jelitowych (tzw. branżowe) dla osób wykonujących czynności z zakresu produkcji i obrotu żywnością,
- badania bakteriologiczne w stanach chorobowych przebiegających z przewlekłymi biegunkami min.: zakażenia pałeczkami Salmonella, Shigiella, Yersinia,
- badanie w kierunku enteropatogennych E.coli (EPEC) w zespołach biegunkowych u dzieci głównie niemowląt,
- badanie parazytologiczne w kierunku inwazji pasożytów jelitowych,
- antybiogramy bakterii patogennych.
2. W zakresie badań serologicznych:
- antygen HBs
- antygen HBe
- przeciwciała anty HBe
- przeciwciała anty HBc - total
- przciwciała anty HAV - IgM
- przeciwciała anty HIV
- cytomegalia - IgM
- różyczka - IgM, IgG
- toksoplazmoza - IgM, IgG
- Mykoplasma pneumoniae - IgM
- krztusiec - IgA, IgM, IgG
- punkt pobierania krwi (odpłatność 3zł)
3. W zakresie badań skuteczności sterylizacji:
- sterylizatory na suche, gorące powietrze (Sporal S),
- autoklawy (Sporal A),

Informacji w sprawie w/w badań udziela pełniąca obowiązki Kierownika Sekcji
- mgr Karolina Musiał tel. 056/653-93-76 (77) w 46


II Sekcja Badania Żywności i Żywienia wykonuje Badania:

1. Badania Mikrobiologiczne:
- oznaczanie bakterii z grupy coli,
- oznaczanie Escherichia coli,
- wykrywanie obecności pałeczek Salmonelli,
- Wykrywanie obecności Yersinia enterocolitica,
- oznaczanie Listeria monocytogenes,
- oznaczanie Staphylococcus aureus,
- oznaczanie Bacillus cereus,
- oznaczanie drobnoustrojów beztlenowych przetrwalnikujących,
- oznaczanie przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany,
- oznaczanie Clostrilium perfringens,
- oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych,
- oznaczanie liczby drożdży i pleśni,
- oznaczanie bakterii kwaszących typu mlekowego,
- wykrywanie enterokoków,
- badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych,
- badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej.
2. Badania fizyko-chemiczne:
- zawartość środków konserwujących (kwas sorbowy, kwas benzoesowy i dwutlenek siarki),
- zawartość azotynów i azotanów,
- metali szkodliwych dla zdrowia (As, Pb, Cu, Zu, Cd, Hg),
- mikro- i makroelementów (Fe, K, Na, Ca, Mg),
- witaminy C (kwasu askrobinowego),
- węglowodanów (cukry proste, dwucukry, skrobia, błonnik pokarmowy),
- fosforu, polifosforany
- sztucznych substancji słodzących (aspartan,acesulfan,sacharyna, cyklaminian),
- białka,
- tłuszczu,
- zawartość alkoholu etylowego,metylowego, fuzli, cjanowodoru, aldehydu octowego,
- oznaczanie wartości odżywczej z uwzględnieniem węglowodanów przyswajalnych,
- zawartość kwasów (kwasowość ogólna i kwasowość lotna),
- zawartość popiołu całkowitego i nierozpuszczalnego w 10% HCL,
- określenie obecności szkodników, zanieczyszczeń organicznych, mineralnych i ferromagnetycznych,
- zawartość patuliny,
- zawartość wody,
- zawartość chlorku sodu,
- oznaczanie ekstraktu,
- oznaczanie stężenia jonów wodorowych (pH).

Informacji w sprawie w/w badań udziela Kierownik Sekcji mgr inż. Katarzyna Kamieniecka - tel. 056/653-93-76 (77) w 51


III Sekcja Oceny Środowiska Pracy wykonuje badania i pomiary:

1. W zakresie stężeń czynników szkodliwych oraz uciążliwych w środowisku pracy:
a) badania zapylenia - płynu całkowitego i frakcji respirabilnej w pyłach pochodzenia mineralnego, organicznego (zwierzęcego i roślinnego) i innych wraz z oznaczaniem wolnej krzemionki krystalicznej
b) badanie toksyczności związków chemicznych:
- oznaczanie metali i ich tlenków (Fe, Mn, Al, Zn, Cr, Pb, Cu, Ni, Hg, Sn)
- oznaczanie par ługów,
- oznaczanie oparów kwasów (solnego, siarkowego, octowego),
- oznaczanie dymów spawalniczych (tlenku węgla i tlenków azotu),
- oznaczanie gazów toksycznych (siarkowodoru, amoniaku, ozonu),
- oznaczanie formaldehydu,
- oznaczanie cyjanków,
- oznaczanie mgły olejowej,
- oznaczanie dwutlenku węgla,
- oznaczanie rozpuszczalników organicznych wydzielających się z farb, lakierów, żywic, klejów (alkoholi, aldehydów, ketonów, octanów, węglowodorów alifatycznych i ich chloropochodnych, węglowodorów aromatycznych, benzyny ekstrakcyjnej, benzyny lakowej i innych),




2. W zakresie natężenia czynników szkodliwych oraz uciążliwych w środowisku pracy:
- pomiary drgań mechanicznych o ogólnym i miejscowym działaniu na organizm człowieka,
- pomiary natężenia hałasu (w tym hałasu infradźwiękowego, nieustalonego, pomiar widma hałasu)
- pomiar natężenia oświetlenia elektrycznego,
- pomiar natężenia oświetlenia awaryjnego, ewakuacyjnego i zastępczego,
- pomiar mikroklimatu umiarkowanego, gorącego i zimnego oraz wilgotności względnej

Informacji w sprawie w/w badań udziela Kierownik Sekcji mgr Paweł Porębiak
tel. 056/653-93-76 (77) w 44


IV Sekcja Badania Środowiska Komunalnego wykonuje badania:

I. W zakresie badań fizyko-chemicznych i bakteriologicznych wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi zgodnie z wymaganiami rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, ze zmianami z dnia 20 kwietnia 2010 r.:
1. badania bakteriologiczne wody:
- bakterie grupy coli w 100 ml wody [metoda FM]
- bakterie Escherichia coli i bakterie grupy coli termotolerancyjne w 100 ml wody [metoda FM]
- bakterie redukujące siarczyny Clostridium perfingens w 100 ml wody [metoda FM]
- drobnoustroje hodowane na agarze w temp. 22oC i 36oC w 1 ml wody
- paciorkowce kałowe w 100 ml wody [metoda FM]
2.
badania bakteriologiczne wody ciepłej:
-

bakterie Legionella sp.

3. badania fizyko-chemiczne wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, zgodnie z wymaganiami powyższych rozporządzeń Ministra Zdrowia:
- analizy w zakresie podstawowym: barwa, mętność, pH, zapach, smak, przewodność właściwa, jon amonowy, azotyny, azotany, żelazo, mangan, glin
- analizy w zakresie rozszerzonym, w tym: metale ciężkie (ołów, kadm, chrom, arsen, miedź, rtęć, nikiel, selen, sód, bor), twardość og., ChZT metodą nadmanganianową (utlenialność), wapń, chlorki, magnez, fluorki, siarczany, WWA, benzen, THM-y, cyjanki
II. Badania bakteriologiczne wody z kąpielisk i wód powierzchniowych zgodnie z rozporządzeniem MZ z dnia 8 kwietnia 2011 r.w sprawie prowadzenia nadzoru nad jakością wody w kąpielisku i miejscu wykorzystywanym do kąpieli (Dziennik Ustaw Nr 86, poz. 478 z dnia 22 kwietnia 2011 r.):
- bakterie grupy coli w 100 ml wody [metoda NPL Colilert]
- bakterie Escherichia coli termolerancyjne w 100 ml wody [metoda NPL Colilert]
- paciorkowce kałowe w 100 ml wody [metoda NPL Enterolert]

III.

Badania wody z basenów kąpielowych:

1.

badania bakteriologiczne wody z basenów kąpielowych:


bakterie grupy coli w 100 ml wody [metoda NPL Colilert]
- bakterie Escherichia coli w 100 ml wody [metoda NPL Colilert]
- gronkowce koagulazododatnie w 100 ml wody [metoda FM]
2. badania fizyko-chemiczne wody z basenów kąpielowych
- analizy w zakresie podstawowym: barwa, mętność, pH, zapach, przewodność właściwa, jon amownoy, azotyny, azotany, chlorki, żelazo, mangan

IV. W zakresie badań gleb

1. badania bakteriologiczne piasku z plaż i piaskownic,
- bakterie grupy coli w 10 g próbki [metoda NPL Colilert]
- bakterie Escherichia coli w 10 g próbki [metoda NPL Colilert]
- bakterie redukujące siarczyny Clostridium sp. w 10 g próbki [metoda FP]

-

-

obecność jaj wskaźnik ATT w 50 g próbki

pałeczki Salmonella sp. w 10g próbki

2. badania chemiczne i bakteriologiczne gleby, osadów i ścieków
- bakterie grupy coli w 10g / 10ml próbki [metoda NPL Colilert]
- bakterie Escherichia coli w 10g / 10ml próbki [metoda NPL Colilert]
- bakterie redukujące siarczyny Clostridium sp. w 10 g próbki [metoda PL]
- obecność jaj wskaźnik ATT w 50 g lub 100 ml próbki
- pałeczki Salmonella sp. w 10 g lub 100 ml próbki
- analiza w zakresie rozszerzonym, w tym: metale ciężkie (ołów, kadm, chrom, arsen, cynk, miedź, rtęć, nikiel)
3. badanie chemiczne i bakteriologiczne osadów ściekowych
- zgodnie z wymaganiami rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 13 lipca 2010 r. w sprawie komunalnych osadów ściekowych
- obecność jaj wskaźnik ATT w 50 g próbki
- pałeczki Salmonella sp. w 10g próbki
V. W zakresie badań powietrza
1. badanie mikrobiologiczne zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego i powietrza wewnątrz obiektów metodą sedymentacyjną (zgodnie z normami PN/Z-04111/02:1989; PN/Z-04111/03:1989) w kierunkach:
- ogólna liczba kolonii bakterii w 36oC
- bakterie grupy coli i Escherichia coli
- bakterie z rodzaju Staphylococcus
- bakterie z rodzaju Streptococcus
- bakterie z rodziny Enteroboacteriaceae
- grzyby i pleśnie

VI. Badanie hałasu w pomieszczeniach mieszkalnych i użyteczności publicznej

Informacji w sprawie w/w badań udziela Kierownik Sekcji mgr Marek Sadowski
- tel. 56/653-93-76 (77) w 38
 
Copyright © 2014 PSSE Toruń. Wszelkie prawa zastrzeżone.